Cercar en aquest blog

Quanta gent ha passat per aquí?


He pres una decisió

Fa temps que hi pensava, però avui m'he decidit.
Espero tenir una bona rebuda, i poder compartir amb qui sigui que hi hagi a l'altra banda de la pantalla les meves inquietuds, les meves petites creacions, les meves descobertes.
No sé massa bé com començar, però avui faig el primer pas.
Voleu entrar al bloc? Hi esteu convidats.

dijous, 21 de març del 2013

Jornades educatives. Repetint experiència

L'any passat em van preguntar si volia participar en la preparació d'uns tallers per als estudiants del curs superior de Tècnic en Educació Infantil. Ja us vaig explicar com havia anat l'experiència. Aquest any m'han tornat a trucar, i la resposta ha estat la mateixa que l'any passat. Qualsevol ocasió que em permeti ser creativa i compartir aquesta creativitat m'entusiasma, així que, si puc, no me'n deixo perdre ni una.
Hem repetit l'experiència dels titelles amb els de primer curs. Tot i ser el mateix taller, els alumnes eren diferents, i per tant, les motivacions i les aptituds també ho han estat. Hem confeccionat un titella a partir d'una cullera de fusta, cadascun el que ha volgut, però a l'hora de treballar els titelles de dit ... els he proposat un repte! Jo havia fet una Blancaneus i ells havien de fer la madrastra (o "marrastra", com en diu la meva neboda) tan dolenta com fós possible. Ha sortit de tot. Algunes més dolentes i lletges que d'altres, però totes feien una mica de por. Per tant, repte aconseguit!
Amb els de segon (els que l'any passat van treballar els titelles) hem vist una mica què és això de l'estampació. Ha estat l'excusa perfecta per a gaudir del contacte directe amb la pintura, i experimentar la sensació tan agradable d'empastifar-se les mans. Hem fet proves tallant patates i convertint-les en formes. Hem experimentat amb motlles dels que es fan servir per a fer galetes. Hem provat amb plàstic de bombolles, amb cordill, amb formes de goma EVA o d'esponja enganxades en taps de suro, amb bastonets de cotó ...  Sí, sí, dels que es fan servir per netejar les orelles.
Han acabat tots plens de pintura. Bé, no del tot. Però les mans, Déu n'hi do com han acabat les mans!
Hem fet punts de llibre, per allò de la il·lusió de trobar alguna utilitat pràctica a tant d'experiment.
Puc dir, una altra vegada, que ha estat una experiència molt gratificant. He estat moltes hores a casa preparant les mostres, buscant materials, cercant informació ... M'ha portat força feina, però l'he feta de gust. He passat nervis preparant-ho, i encara més a  l'hora d'enfrontar-me a tants ulls clavats en mi. Això de que tanta gent em pari atenció em supera. No ho puc evitar. Suposo que no hauria pogut ser actriu ...
En fi. M'ho he passat mot bé, i espero que els alumnes hagin tret alguna cosa positiva d'aquestes jornades.
M'agradaria compartir algunes imatges amb vosaltres. M'acompanyeu?

El año pasado me preguntaron si quería participar en la preparación de unos talleres para estudiantes del curso superior de Técnico en Educación Infantil. Ya os conté cómo había ido la experiencia. Este año me han llamado otra vez, y la respuesta ha sido la misma que el año pasado. Cualquier ocasión que me permita ser creativa y compartir esa creatividad me entusiasma, así que, si puedo, no me pierdo ni una.
Hemos repetido la experiencia de las marionetas con los de primer curso. Aun siendo el mismo taller, los alumnos eran distintos, y por lo tanto, las motivaciones y aptitudes también lo han sido. Hemos confeccionado una marioneta a partir de una cuchara de madera, cada uno la que ha querido, pero a la hora de trabajar las marionetas de dedo ... ¡les he propuesto un reto! Yo había hecho una Blancanieves y ellos tenían que hacer la madrastra (o "marrastra", como la llama mi sobrina) tan mala como fuese posible. Ha salido de todo. Algunas más malas y feas que otras, pero todas daban un poco de miedo. Por lo tanto, ¡reto conseguido!
Con los de segundo (los que el año pasado trabajaron las marionetas) hemos visto un poco qué es eso de la estampación. Ha sido la excusa perfecta para disfrutar del contacto directo con la pintura, y experimentar la sensación tan agradable de pringarse las manos. Hemos hecho pruebas cortando patatas y convirtiéndolas en formas. Hemos experimentado con moldes de los que se usan para hacer galletas. Hemos probado con plástico de burbujas, con cordel, con formas de goma EVA o de esponja pegadas en tapones de corcho, con bastoncillos de algodón ... Sí, sí, de los que se usan para limpiarse los oídos. 
Han acabado todos llenos de pintura. Bueno, no del todo. Pero las manos, ¡madre mía cómo han acabado las manos!
Hemos confeccionado marcapáginas, por aquello de la ilusión de encontrar una utilidad práctica a tanto experimento.
Puedo decir, otra vez, que ha sido una experiencia muy gratificante. He pasado muchas horas en casa preparando las muestras, buscando materiales, información ... Me ha llevado bastante trabajo, pero lo he hecho a gusto. He pasado nervios preparándolo, y aún más a la hora de enfrentarme a tantos ojos clavados en mí. Eso de que tanta gente me preste atención me supera. No lo puedo evitar. Supongo que no hubiese podido ser actriz ...
En fin. Me lo he pasado muy bien, y espero que los alumnos hayan sacado alguna cosa positiva de estas jornadas.
Me gustaría compartir algunas imágenes con vosotros. ¿Me acompañáis?


Taller de titelles. La Caputxeta, el llop i la Blancaneus.
Només hi falta la "marrastra"




Reciclant taps de suro i restes de goma EVA.
Tot un abecedari: A, B, C, D, ...


Imprimint amb plàstic de bombolles i amb els tampons
fets amb els taps de suro



També podem utilitzar motlles per a pastisseria i bastonets
higiènics de cotó










Estampant amb patata, i combinant amb l'experimentació
amb plàstic de bombolles i cartró ondulat




Aquesta és la part que més m'agrada. La sensació de la
pintura a la mà és ... insuperable! 


Els retalls d'escuma també serveixen per a fabricar tampons
de manera molt senzilla. Retallem i llestos!


Alguns dels marcapàgines acabats

2 comentaris:

cristina ha dit...

Com m'ha agradat la idea dels taps de suro per fer tampons! Genial!

Júlia ha dit...

La veritat és que van molt bé. Són còmodes a l'hora d'agafar-los per a imprimir.

A més, "rescatem" coses que moltes vegades haurien acabat a les escombraries. Els retallets de goma EVA per a fer les formes són tan petitons que sembla que no se'n pugui fer res, i mira. Un abecedari sencer!

Gràcies Cristina. ;-)